ΕΣΤΙΕΣ ΞΥΛΟΥ

Ερώτηση: Έχω ένα τζάκι που καπνίζει, πως μπορώ να λύσω το πρόβλημά μου; Ε: Τι τύπο ξύλου μπορώ να χρησιμοποιήσω στο τζάκι μου;
Απάντηση: Αν είναι ένα παλιό τζάκι μπορείς να το ανανεώσεις βάζοντας μια κασέτα. Π.χ. ένα από τα δικά μας FIREBOX®. Περισσότερα εδώ! Α: Ξερά ξύλα με υγρασία περίπου 20% και κομμένα 2 χρόνια.
Ε: Μπορώ να συνδέσω δύο τζάκια στην ίδια καμινάδα; Ε: Τι όγκο χώρου προϋποθέτει η εγκατάσταση ενός τζακιού;
Α: Όχι, κάθε εστία, είτε τζάκι είτε σόμπα, πρέπει να έχει τη δικής της καμινάδα. Α: Κάθε τζάκι πρέπει να είναι αναλογικό με το χώρο στον οποίο θα εγκαταταθεί και αντίθετα. Για να υπολογίσουμε τις σωστές διαστάσεις πρέπει να συμβουλευτούμε τις τεχνικές προδιαγραφές κάθε μοντέλου.
Ε: Γιατί θα πρέπει να κάνω παροχή εξωτερικού αέρα; Ε: Στην εγκατάσταση μια σόμπας πρέπει να αφήσω αποστάσεις ασφαλείας από τους τοίχους;
Α: Γιατί κάθε εστία κατά την καύση καταναλώνει αέρα του χώρου που θα πρέπει να αναπληρωθεί. Πρακτικά, το τζάι δεν θα πρέπει να επηρεάζει την εσωτερική ατμοσφαιρική κατάσταση. Η έλλειψη παροχής εξωτερικού αέρα μπορεί να προκαλέσει επιστροφή του καπνού στο χώρο μας. Α: Ναι. Πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη απόσταση ασφαλείας στις πλευρές και πίσω και κυρίως από υλικά ακόμη και μέτριας ανάφλεξης. (βλέπε τεχνικές πληροφορίες).
Ε: Ποιός είναι ο νόμος που καθορίζει τα της εγκατάστασης των εστιών και σομπών; Ε: Ποιές είναι οι βασικές αρχές για την εγκατάσταση μιας εστίας ή για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μελλοντική εγκατάσταση;

Α: Στην Ιταλία είναι ο UNI 10683.

Α: Είναι βασικό να θεωρούμε κάθε μηχανισμό εντελώς ανεξάρτητο από κάθε άλλο, με δική του παροχή εξωτερικού αέρα, καμινάδα και καπέλο, από άλλους μηχανισμούς, όπως επίτοιχους λέβητες, αιρ κοντίσιον, απορροφητήρες κτλ.
Στην πράξη κάθε εστία πρέπει να έχει παροχή εξωτερικού αέρα, καμινάδα και καπέλο, χωρίς να εμπλέκονται άλλοι μηχανισμοί.

ΕΣΤΙΕΣ PELLET

Ερώτηση: Ποιό είναι το βασικό πλεονέκτημα μια σόμπας pellet σε σύγκριση με μιας ξύλου;

E: Δεν έχω καμινάδα, μπορώ να βάλω τζάκι ή σόμπα;

Απάντηση: Η αυτονομία. Μια σόμπα pellet μπορεί να λειτουργεί για πολλές ώρες χωρίς να χρειάζεται γέμισμα. Μπορεί να προγραμματισθεί για να ανάψει και να σβήσει, μπορεί να ελεγθεί από απόσταση μέσω τηλεφώνου.

Α: Μπορείς να βάλεις μια σόμπα Pellet με μηχανική εξαγωγή του καπνού, στον τοίχο, λαμβάνοντας υπόψιν τους ισχύοντες νόμους.

Ε: Μπορώ να κάψω σε μια σόμπα pellet άλλα υλικά (ξύλα, άλλα οργανικά υλικά κτλ.);

Ε: Πρέπει να χρησιμοποιώ πάντα το ίδιο τύπο pellet;

Α: Όχι, κάθε τι διαφορετικό από το pellet μπορεί να καταστρέψει τη σόμπα.

Α: Συνιστάται για να παραμείνουν οι ρυθμίσεις των παραμέτρων σωστές. Επειδή το pellet είναι ένα προϊόν πολύ διαφορετικό σε ποιότητα, θα ήταν απαραίτητος ένας επαναπρογραμματισμός των παραμέτρων.

Ε: Χρειάζεται κάποιος ειδικός τρόπος αποθήκευσης του pellet; Ε: Το πρώτο άναμμα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό;
Α: Αρκεί ένας χώρος στεγνός. Α: Προτείνεται για τη σωστή λειτουργία.
Ε: Ποιά είναι η κανονική συντήρηση μιας σόμπας Pellet;

Α: Όπως προτείνεται στις τεχνικές πληροφορίες που θα πρέπει να διαβάσεις προσεχτικά.
- καθημερινή καθαριότητα με κρύα σόμπα του δοχείου καύσης. Απορροφούμε και στη δίοδο που εισέρχεται ο αέρας στο δοχείο καύσης.
- αδειάζουμε αν είναι απαραίτητο το σταχτοδοχείο. Είναι σημαντικό μια φορά το χρόνο, όταν δεν χρησιμοποιείται η σόμπα, να γίνει μια έκτακτη συντήρηση / καθαρισμός από εξειδικευμένο τεχνικό.

 

ΣΟΜΠΑ PELLET ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ

Ερώτηση: Τι προϋποθέτει η εγκατάσταση μιας σόμπας pellet καλοριφέρ; Ε: Μπορώ να λειτουργήσω τη σόμπα χωρίς σύνδεση στο δίχτυο.

Απάντηση: Προϋποθέτει για έξοδο καπνού, μια αναμονή τουλάχιστον 80 χιλιοστά διάμετρο. (Η καμινάδα αυτή πρέπει να παίρνει καπνούς μόνο τη σόμπας.)
Παροχή εξωτερικού αέρα στο χώρο τουλάχιστον 80 cm2.
Σύνδεση εξόδου και επιστροφής του νερού στο κολεκτέρ ¾ " G.
Έξοδο στην αποχέτευση για τη βαλβίδα πίεσης ¾ " G.
Σύνδεση για γέμισμα νερού ¾ " G.
Ηλεκτρολογική σύνδεση με διακόπτη μαγνητοθερμικό 230V +/- 10%, 50 Hz.

Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΜΠΑ.

Α: Οχι. Η χρήση χωρίς νερό βλάπτει τη σόμπα.
Ε: Η σόμπα pellet καλοριφέρ βγάζει ζεστό αέρα;

Ε: Μπορώ να συνδέσω την έξοδο και τη επιστροφή της σόμπας απευθείας με ένα σώμα καλοριφέρ;

Α: Όχι. Όλη η ζέστη πηγαίνει εκει που χρειάζεται. Στο νερό. Ένα μέρος της ζέστης διαχέεται στο χώρο όπου λειτουργεί η σόμπα με ακτινοβολία. Συνιστάται να βάλετε στο χώρο σώματα καλοριφέρ.

Α: Όχι, όπως σε κάθε άλλο λέβητα, πρέπει να συνδέσουμε σε κολεκτέρ και από εκει να διανέμουμε στα σώματα καλοριφέρ.

Ε: Η σόμπα pellet καλοριφέρ δίνει και ζεστό νερό χρήσης; Ε: Μπορώ να δώσω τον καπνό από τη σόμπα κατευθείαν στον τοίχο;

Α: Μπορεί να παράγει χρησιμοποιώντας τα 4 kit Edilkamin (περιλαμβάνουν ανταλλάκτη, τρίοδη βαλβίδα, βαλβίδα υπερθέρμανσης και πίνακα) ή να αποθηκεύουμε το ζεστό νερό σε ένα μπόιλερ (βλέπε υδραυλικά σχέδια). Αυτή η χρήση μειώνει την παρεχόμενη ισχύ στα σώματα.

Α: Όχι, είναι απαραίτητη μια κάθετη διαδρομή της καμινάδας για τουλάχιστον 1,5 μέτρα. Διαφορετικά, σε περίπτωση μπλακ αουτ, μια μικρή ποσότητα καπνού μπορεί να διαφύγει στο χώρο μας.

Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ.

Ε: Είναι απαραίτητη η παροχή εξωτερικού αέρα; Ε: Τι πρέπει να βάλω στην οθόνη της σόμπας;

Α:Ναι, για αναπλήρωση του αέρα του χώρου. Δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση μεταξύ παροχής αέρα και σόμπας, αλλά ο εξαγωγέας καπνού τον παίρνει και τον φέρνει στο δοχείο καύσης.

Α: Την επιθυμητή θερμοκρασία του νερού και η σόμπα αλλάζει την ισχύ για να φτάσει τη θερμοκρασία και να τη διατηρήσει. Για μικρούς χώρους μπορούμε να προγραμματίσουμε τη σόμπα να ανάβει και να σβήνει με το που η  θερμοκρασία του νερού φτάνει στο επιθυμητό επίπεδο.

Ε: Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζω το δοχείο καύσης;

Ε: Πρέπει να καθαρίσουμε με απορρόφηση το ρεζερβουάρ του pellet;

Α: Το ιδανικό είναι πριν από το άναμμα με σβηστή κρύα σόμπα.
ΑΦΟΥ ΞΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΕΣ και ανάψουμε, με κλειστή πόρτα, καθαρίζουμε με τις ξύστρες καθαρισμού.

Α: Ναι, τουλάχιστον μια φορά το μήνα και όταν η σόμπα μένει για καιρό σβηστή.

Ε: Μπορώ να κάψω άλλο καύσιμο από pellet; Ε: Μπορώ να ανάψω τη σόμπα με ένα SMS;

Α: Όχι. Η σόμπα είναι για να καίει pellet, άλλο υλικό μπορεί να την καταστρέψει.

Α: Ναι, αν ο τεχνικός ή ένας ηλεκτρονικός βάλει στη θύρα AUX της ηλεκτρονικής πλακέτας μια τηλεφωνική συσκευή. (απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα με ηλεκτρολογικό υλικό).

ΓΕΝΙΚΕΣ

Ερώτηση: Πώς καθαρίζεται ένα μαντεμένιο τζάκι; Ε: Τι κάνω πριν και μετά το πρώτο άναμμα;
Απάντηση: Η χρήση του καθαρού πετρελαίου είναι ότι πρέπει για μαντεμένιες εστίες. Προαιρετικά, καλό θα ήταν κι ένα ειδικό σπρέι συντήρησης για να επαναφέρει το μαντέμι στην αρχική του κατάσταση. Α: Προτού ανάψετε την εστία, μετά την κατασκευή και διακόσμηση του τζακιού, πρέπει να περάσουν 3-4 μέρες για να στεγνώσει η κατασκευή.
Στην αρχή, ανάψτε φωτιά με προσάναμμα και λίγα μικρά ξύλα και τον αέρα καύσης ανοικτό καθώς και την πόρτα της εστίας κλειστή.
Στη συνέχεια, αφού ανάψει καλά η φωτιά, ρίχνετε κι άλλα ξύλα ανα διαστήματα. Με αυτό το τρόπο πετύχουμε άνοδο της θερμοκρασίας σταδιακά έτσι ώστε να γίνει σωστή διαστολή των μετάλλων.
Ε: Τι είναι τα pellets (πέλλετς); Ε: Τι είναι η βιοαιθανόλη;
Α: Με τον όρο pellets (συσσωματώματα) εννοούμε μια μορφή βιομάζας από συμπιεσμένα πριονίδια και ξύλα χωρίς την προσθήκη χημικών η άλλων ουσιών. Τα pellets είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 60-80mm, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και υψηλή απόδοση. Λόγω του ότι παράγονται από παρθένα ξυλεία, είναι οικολογικά και την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν απορροφάται αμέσως από τα φυτά. Επίσης, βοηθούν στην οικονομία της χώρας μας καθώς είναι εγχώρια πηγή ενέργειας και μπορεί να επιφέρει την μείωση εισαγωγής καυσίμων. Α: Πρόκειται για ένα φιλικό προς το περιβάλλον βιοκαύσιμο παραγόμενο από προϊόντα γεωργικής καλλιέργειας όπως σιτάρι, καλαμπόκι, τεύτλα κ.α. Θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με χαμηλή τοξικότητα και υψηλή θερμική απόδοση. Κατά την καύση της αποβάλλει ελάχιστο ποσό διοξειδίου του άνθρακα και νερό.
Ε: Γιατί καπνίζει το τζάκι; Ε: Πώς μπορώ να έχω λιγότερη κατανάλωση και περισσότερη φλόγα;
Η είσοδος αέρα μέσα στο σπίτι είναι απαραίτητος για την αναπλήρωση αυτού που αφαιρεί το τζάκι κατά την λειτουργία του, αλλά, δυστυχώς, δεν επιτρέπεται από τα αεροσταγή παράθυρα των νέων σπιτιών. Επίσης, οι σύγχρονοι πολύ ισχυροί απορροφητήρες, δημιουργούν υποπίεση στο σπίτι, με αποτέλεσμα ο καπναγωγός του τζακιού να μετατρέπεται σε είσοδο αέρα. Έτσι, το τζάκι καπνίζει.
Έχοντας λίγο ανοιχτό κάποιο παράθυρο, ειδικά της κουζίνας, ο αέρας που αφαιρείται από τον απορροφητήρα και το τζάκι αναπληρώνεται.Επίσης, τυχόν φωλιές πουλιών στην καπνοδόχο την φράσσουν  και εμποδίζουν τον καπνό.
Α: Με την βοήθεια της κλειστής εστίας ελέγχουμε το οξυγόνο με αποτέλεσμα η καύση να γίνεται με λιγότερο αέρα. Έτσι, πετυχαίνουμε να παρατείνουμε την φωτιά μερικές ώρες ακόμη με την ίδια ποσότητα κατανάλωσης. Το σύστημα ρύθμισης καύσης που διαθέτει, βοηθά στην ρύθμιση της έντασης της φωτιάς χωρίς κανέναν κίνδυνο. Η πόρτα βοηθάει την θερμοκρασία να παραμείνει μέσα στο σπίτι και, έτσι, έχουμε λιγότερη κατανάλωση.

Kαθαρισμος καμιναδας
Αν απορείτε γιατί το σπίτι μυρίζει και οι τοίχοι μαυρίζουν, τότε η απάντηση είναι η καμινάδα σας.

Η εταιρία μας, παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη της τεχνολογίας του τζακιού στον ευρωπαϊκό χώρο, εφαρμόζει τις πλέον εξελιγμένες προτάσεις σε θέρμανση και αισθητική τζακιού.

Διεύθυνση: 3ο χλμ Π.Ε.Ο.
Λαρίσης - Βόλου

(+30) 2410.571920

info@tzakiamalamas.gr